hazai zek
Nem is tudom mg melyik szombaton volt, hogy pontban 10-re elbicikliztem nagymammhoz, hogy megcsinljuk a kedvenc levesemet (amgy kipuskztam, s jnius 20.-a a pontos dtum). Szpen preczen 9:59-re mr ott is voltam, nha annyira tudok idzteni, hogy azta.
Nagymamm mg nem volt ksz a krumplilngossal, pedig meglepetsnek sznta.. Ht hmm, amgy is mondta a hten, vagyis valamikor biztos, hogy csinlni fog, gy ht annyira nem vot ez hha dolog nekem, de persze rltem neki, hogy ott vannak a kis krumplilngoskk. A palacsintrt annyira nem vagyok oda, gondolom a krumplilngos miatt is, mert ha lehet, akkor t vlasztom. Br jval macersabb, mert elszr is ki kell fzni a krumplit, aztn hagyni kihlni, szval az eleje olyan, mintha szimpla trt krumplit csinlna az ember. Aztn a kihlt kis trt krumplihoz kell egy tojs, annyi liszt, amennyit felvesz, aztn mr lehet is gyrni, majd elosztani kis egyenl rszekre, s kr alakra kinyjtani mindegyiket, amolyan palacsintaszerre. Nagyim egybknt miutn beletett egyet az olajos serpenybe, akkor kzpen csinl egy kis lyukat is rjuk. Elg hamar megsl, aztn lehet is enni nutellval. :)) Habr ugye nem nutellval szoks, viszont n kiskorom ta ezzel eszem, mert gondolom olyan palacsinta-rokonnak titulltam be a krumplilngost, de tnyleg nagyon finom nutellsan! Pedig gy alapjrat nem ppen vagyok nagy rajongja az echte rgi magyar kajknak, viszont azrt kijn egy ebdreval ha sszeszedem a kedvenceimet. Desszertnek a krumplilngos, a levessel mindjrt folytatom, ftelnek pedig ott A tlttt kposzta. Mghozz rizzsel, nem gerslivel, azzal nagyon-nagyon nem szimpatizlok.. Mivel most nem csinltunk tlttt kposztt gy ezt a receptlerst egyelre kihagyom, a ksbbiekben biztosan ptlom majd.

Szval mg nagymamm stgette a krumplilngost, n elkszltem a leveshez, az n nagy kedvencemhez, ami a szv-nyelv leves. :)) Neknk volt hozz 3 diszn szve, nyelve, mr szpen darabosan (persze, hogy akkor nem jutnak eszembe a szakszavak, amikor kellennek..), mindkettt beletettem vzbe zni egy kicsit, majd meghmoztam s felkockztam vagy 4 krumplit. Mivel nagymamm valamirt nem rajong azrt, ha krumpli van a levesben, n viszont nagyon, gyhogy gy maradtunk vgl csak 4 krumplinl, br tlem aztn 6 is lazn mehetett volna bele. Krumplik is meg lettek frdetve egy kicsit azrt, majd egy nagy fazkba engedtem vizet, ebbe ment bele a krumpli, illetve a vzben zott nyelveket-szveket is kiszedtem a vzbl, mg a tenyeremmel kinyomtam bellk a felesleges vizet, s ment ez a pakk is a fazkba. Na hogy most ezutn pontosan mi is jtt, arra nem emlkszek.. :"D
A rntst nagymamm kezdte el csinlni, de n folytattam, fejeztem be. Zsr kell hozz, illetve liszt, aztn elgg nagy ggyel-bajjal kell kavargatni, mert ht azrt piruljon is meg szpen rendesen barnra, de oda meg ugye ne gjen.. Mg a pirospaprika is ebbe kell a vgn, br mi tk jl elfelejtettk, gy mikor mr belentttk a levesbe, akkor meg utna mg a pirospaprika. Illetve valami tejfls "rnts" is kell mg hozz, itt csak kevs vzzel kavartam el a tejflt, de vagy 4-5x is engedtem a csapbl vizet, s kevertem folyamatosan, hogy szp, mondhatni krmes, lgy legyen, ne olyan.. durva, mint amilyen alapbl a tejfl. Elszr a tejfls lty ment a husis-krumplis alapltyhoz, majd a rendes lisztes rnts. S-bors elgg zls szerint ment bele, babrlevbl meg taln csak 1 (?). Ecetet pedig mi nem rakunk-raktunk bele. Azt hiszem ennyi is igazbl az egsz procedra, valamint ha mr minden belekerlt a fazkba, akkor elg hamar ksz is van, s lehet is enni.

Sikerlt akkora nagy tnyrral megennem a levesbl, na meg krumplilngosbl is ettem azrt egy prat, hogy ebd utn n szpen kifekdtem a hintagyra a teraszon, gynyrkdtem az ml-szakad-de fleg zdul esben, aztn be is aludtam. J kis dlutni sziesztk..
|